Petúnie, narcisy, fialky a další.

27.12.2008 16:55

Když už jsme zvážili, jaký druh rostlin se nám nejvíce hodí do našich podmínek, rozhodneme se , jestli si rostlinky vypěstujeme ze semen, nebo si  zakoupíme už předpěstované sazenice. Jestli se rozhodneme pro zakoupení mladých rostlin v prodejně nebo v zahradnictví, vybíráme si rostlinky silné, zdravé, rozvětvené. Sazeničky vysazujeme vždy až po 15.květnu, kdy už nehrozí mrazíky. Skalničky, trvalky a okrasné dřeviny, můžeme vysazovat po celý rok. Jestli se rozhodneme si rostliny doma vypěstovat ze semen - ušetříme si peníze a můžeme se těšit z jejich vývinu od začátku. Je třeba však semena zakoupit včas a dbát, aby nebylo přestárlé.

Předpěstování letniček ze semen

S předpěstováním letniček začínáme již v zimě. Semínka vysazujeme v lednu a v únoru do misek nebo truhlíku, které umístíme v bytě u okna. Na výsev použijeme lehčí písčito-hlinitou zeminu, hygienicko nezávadnou. Povrch truhlíku zarovnáme tak, aby zemina byla 1-2 cm pod okrajem. Semínka vysejeme, zasypeme a mírně přitlačíme prkýnkem. Zaléváme opatrně, aby se semena nevyplavila. Osetý truhlík zakryjeme sklem a papírem. Orosené sklo otíráme, aby voda nekapala na rostlinky. Vyseté semínka za několik dní vyklíčí. Potom odstraníme papír a nazdvihneme trochu sklo, aby se k semenáčkům dostal čerstvý vzduch. Opatrně zaléváme v dopoledních hodinách vodou pokojové teploty, aby do večera rostlinky oschly. Jinak je může napadnout plíseň.

S rozsazováním semenáčků začneme co nejdříve. Po prvé je rozsazujeme do misky nebo truhlíku na vzdálenost 2x2 cm, po druhé 5x5 cm. Truhlík lehce rosíme a zastíníme do doby, než rostlinky zakoření. Často je větráme. Když rostliny vyrostou a vytvoří hustý porost, přesazujeme je do malých květináčků o průměru 5-6 cm, naplněných zahradní zeminou s přídavkem rašeliny, dobrého kompostu a dílu průmyslových hnojiv. Přesazené letničky pěstujeme v pokoji až do období, kdy je vysazujeme na stanoviště.

Výsadba do truhlíku

Rostliny před výsadbou dobře zalijeme, aby se při přesazování nepoškodily kořenové baly. Na dno truhlíku nebo nádob nasypeme vrstvu střepin, štěrku nebo rašeliny. Na drenáž dáme zeminu asi 1 cm pod okraj truhlíku, aby se při zalévání nevyplavovala. Rostliny sadíme do jamek, dobře přitlačíme a zalijeme. Při výsadbě dbáme na dodržování vzdálenosti mezi jednotlivými rostlinami. Jednotlivé rostliny mají rozdílné nároky na místo. Tak např. pelargónie, petúnie, fuchsie sadíme 4-5 kusů/m, begonie hlíznaté 4 ks/m, okrasné fazole 10 ks/1m.

Zpět