Zemina

27.12.2008 14:32

Protože rostliny v okenních nebo balkónových truhlíkách mají relativně jen malé množství zeminy, je třeba věnovat přípravě substrátu velkou pozornost. Zeminu můžeme zakoupit v obchodě, nebo si jí můžeme namíchat sami. Ale pozor některé rostliny jsou citlivé na vyšší obsah živin v půdě (např.skalničky). Zemina však  vždy musí mít dobrou strukturu, má být soudržná, biologicky - hygienicky nezávadná, má obsahovat optimální množství minerálních a organických živin a mít dobrou schopnost udržovat vodu. Pro rostliny, jako jsou begonie hlíznatá, lobélie, namícháme lehčí zeminu z rašeliny, zahradní půdy a písku, které budou humusovité, kypré, mírně kyselé s nižším obsahem živin.

Pro ostatní druhy rostlin, okrasné dřeviny a trávy použijeme těžší zeminu s vyšším obsahem minerálních solí, mírně kyselou až neutrální. Připravíme jí z pařeništní zeminy, do které přidáme zahradní zeminu a pro lepší propustnost trochu písku. Pro trvalé výsadby pro použití jehličnanů a vřesovitých rostlin použijeme směs rašeliny se zeminou.

I při použití kvalitní zeminy musíme počítat po určitém čase se změnou její vlastností. Proto je třeba sadit vždy do čerstvé směsi, hlavně letničky, dvouletky a Pelargónie.

Zpět